Windows XP telepítés 2.rész

 2011.02.20. 09:52

Sziasztok!

Elérkeztünk a Windows XP telepítés 2.rész-éhez. Itt elvégezzük a telepítés elejét, létrehozunk új particiókat(ha nem tudod mi az, nézd meg az 1.részt, ott le van írva).

Fogalmak:

Floppy: mágneslemez

 

Miután elindult a telepítő, bejön a Windows XP végfelhasználói licensze.Ahogy az alsó sorban ismét láthatjuk az F8 billentyűt kell megnyomnunk. (Többször hallottam, hogy sokan félreértik a funkcióbillentyűk megnyomására való felhívást. Ezek a bizonyos funkció billentyűk a billentyűzet felső sorában helyezkednek el F1-től F12-ig, tehát ilyenkor nem az F és a 8-as billentyűket kell megnyomni, hanem a felső sorban a megfelelő gombot!) Mielőtt bárki azon kezdene el gondolkodni, hogy mi van, ha nem ért egyet a licence szerződéssel, gyorsan elmondom, hogy az ESC (nem fogadom el) megnyomására a telepítő nem folytatja tovább. Tehát a telepítés befejeződik (mielőtt valójában elkezdődött volna).Ezután a telepítés legkritikusabb részéhez jutunk.Mindig figyeljük hol ál a képernyőn a kijelölő sáv (a fenti képen a „Nem partícionált terület”-en) és mindig figyelmesen olvassuk el az alsó sorban, hogy melyik gomb megnyomásának hatására mi fog történni. Hogy miért kell itt nagyon figyelni és miért kritikus ez a rész? Mert itt egy meggondolatlan billentyűleütéssel akár egész merevlemezünk tartalmát törölhetjük. Ebből persze az is következik, hogy akik egy vadonatúj merevlemezre telepítenek azoknak tulajdonképpen nincs mitől félniük. (Hiszen nincs mit letörölni.) Amennyiben a merevlemezen már vannak adatok, úgy vagy legyünk maximálisan biztosak abban, hogy melyik partíción mi van és bátran törölhető-e az a partíció, vagy inkább forduljunk egy hozzáértő ismerőshöz, esetleg szakemberhez. A későbbi problémák, adatvesztések elkerülése végett érdemes a merevlemezünket legalább 2 részre (partícióra) osztani, ahol az elsőn lesz maga a Windows XP operációs rendszer, valamint az utólag telepített programok, a másodikon pedig a fontosabb adatainkat, médiáinkat (zenék, filmek, digitális képeink, stb.) tároljuk majd.

 

Mivel külön megvásárolható szoftver nélkül a Windows XP-ben utólag nem módosítható a rendszer partíciójának mérete ezért fontos, hogy most a telepítés során mekkorára választjuk azt. A Windows XP telepítés után hozzávetőlegesen 3 GB-ot foglal (ez függ a gép tulajdonságaitól), de az esetlegesen később telepítendő programok miatt legalább 10 GB-ra állítsuk ezt a partíció méretet, sőt ha bőven van hely (60GB vagy nagyobb merevlemez esetén), akkor a 20-30 GB még szerencsésebb választás.

Partíciók kialakítása, törlése:

Partíciót létrehozni, értelemszerűen csak „Nem partícionált területen” lehet, méghozzá az „L” mint létrehozás gomb megnyomásával. Ezen a képen 2 dolog fontos számunkra:

- Az új partíció maximális mérete, ugyanis ennél nagyobb partíciót nem hozhatunk létre.

- Valamint a beviteli mező, ahova be kell írnunk (MB-ban megadva), hogy mekkora legyen a létrehozandó partíció. Mint feljebb írtam legalább 10 GB (10000 MB) méretű legyen a Windows XP partíciója. Ha .megadtuk a kívánt méretet nyomjunk ENTER-t.

 Létrehozhatjuk a másik (vagy további) partíciót is, de ezt később a Windows grafikus felületéről is megtehetjük, ezért én itt nem is foglalkozok ezzel.

Ha véletlenül nem a megfelelő méretet adtuk meg, vagy törölni akarunk egy korábban már meglevő partíciót, akkor az adott partíciót kiválasztva nyomjuk meg „T” mint törlés billentyűt. Ha létrehoztunk egy megfelelő méretű partíciót, válasszuk ki a listából és nyomjuk meg az ENTER billentyűt, ekkor a telepítés megkezdése előtt, még egy utolsó kérdést feltesz, miszerint meg kell adnunk a fájlrendszer típusát.A FAT fájlrendszer mára elavultnak mondható, igazából csak kompatibilitási okokból maradt benne a telepítőbe, mindenképpen NTFS-t válasszunk, és hogy haladjon is a dolog érdemes a (Gyors) jelülésűt választani. Itt az ENTER leütésének hatására a telepítés megkezdődik.

Forrás: Informatika-kezdőknek (nem az én oldalam)

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://infokezdoknek.blog.hu/api/trackback/id/tr892674173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása