Windows XP telepítés 1.rész

 2011.02.20. 07:19

Sziasztok!

Most fel fogjuk telepíteni a Windows XP-t. Én ezt 3 részben fogom bemutatni. Azt javaslom, hogy nézd végig, olvasd át a részeket, és csak azután kezdj el telepíteni, mivel ezt a műveletet darabokban nem lehet elvégezni.

Először megismerkedünk a fogalmakkal:

BIOS:A számítógép alaplapjának részét képező program, amelynek feladata a rendszerindítási folyamat elvégzése és az alapvető ki- és beviteli feladatok ellátása az összetettebb programok (mint például az operációs rendszerek) számára. Magyarul ez indítja el a számítógépet.

BOOT:A boot az a folyamat, amelynek a gép bekapcsolásától az operációs rendszer betöltődéséig tart.

Partíció:Egy partíció egyetlen fájlrendszer adatait képes tárolni, ezért ha több fájlrendszert szeretnénk, mindenképpen particionálnunk kell a merevlemezt.

Most pedig előkészülünk a telepítéshez:

1.Belépés a BIOS-ba: A legtöbb számítógépen a BIOS-ba úgy léphetünk be, ha közvetlenül a gép bekapcsolása után megnyomjuk a DEL billentyűt, amikor a gép induláskor kiírja az adatait.

2.Ha beléptünk, akkor nem mindenki ugyanazt kapja. Van egy kék hátterű BIOS, és van egy szürke hátterű BIOS. Ebből a részből csinálok egy a és egy b részt is. A BIOS egyes menüiben illetve a beállítási értékek között nyíl-billentyűkkel mozoghatunk. Attól függően, hogy a kék hátterű BIOS-t látjuk, avagy a szürke hátterűt értelemszerűen az a) vagy a b) pontban folytassuk az olvasást.

A(szürke háttér):Menjünk az ADVANCED feliratra (alaphelyzetből egyszer nyomjuk meg a jobbra nyilat), majd válasszuk az Advanced BIOS Features menüpontot (ha nem mozogtunk el akkor éppen ez van kiválasztva).Itt nyomjuk meg az ENTER billentyűt, majd a következő képen keressük ki a First Boot Device menüpontot és ismét nyomjuk meg az ENTER gombot. Ekkor előjön egy lista amiből kiválaszthatjuk, hogy honnan indítsa a gép az operációs rendszert. Mint, ahogy már az elején is említettem nekünk a CD-ről kell induljon a telepítés ezért a CDROM-ot válasszuk majd ismét nyomjuk meg az ENTER-t.Ekkor nyomjuk meg az F10 billentyűt (nem F, 1, 0 billentyűket, hanem a billentyűzet felső sorában levő F10 feliratú gombot), majd az ENTER-t, ekkor a gép újraindul és elkezdődik a telepítés.

B(kék háttér):Menjünk az Avanced BIOS FEATURES feliratra (alaphelyzetből egyszer nyomjuk meg a lel nyilat).Itt nyomjuk meg az ENTER billentyűt, majd a következő képen keressük a 1st Boot Device menüpontot, nyomjuk meg az ENTER billentyűt. A megjelenő listából válasszuk ki a CD-ROM-ot majd ismét nyomjuk meg az ENTER billentyűt. Ezután nyomjuk meg az F10 billentyűt (nem az F, 1, 0 billentyűket, hanem a billentyűzet felső sorában levő F10 feliratú gombot), majd az ENTER-t, ekkor a gép újraindul és elkezdődik a telepítés.

 

Amennyiben a telepítést úgy kezdjük el, hogy a számítógépen már van egy operációs rendszer (pl. egy másik WindowsXP, vagy Windows 98), akkor a képernyő alján pár másodpercig a következő szöveget fogjuk látni:

CD-ROM-ról való indításhoz nyomjon meg egy gombot…”


Itt értelemszerűen nyomjunk meg egy tetszőleges billentyűt, hogy a telepítés elinduljon. Ha letelik a pár másodperc, mielőtt megnyomnánk egy billentyűt, úgy a gép a már feltelepített Windows-t fogja elindítani, ekkor újraindítás után próbálkozzunk ismét.

Forrás: Wikipédia, Informatika-kezdőknek(egy másik oldal, nem az enyém), PC-fórum                

Na hát ennyi lenne az 1.rész, várom a kommenteket.

Üdv:totem90

 

A bejegyzés trackback címe:

https://infokezdoknek.blog.hu/api/trackback/id/tr762674003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szekidani 2012.08.19. 16:19:24

Szia, az a kérdésem volna, hogy mi a teendő, ha a gép nem ír ki adatokat, egyből a windows betöltése képernyő jelenik meg. Próbáltam a DEL-t nyomni előtte, de semmit nem használt. Köszi

lala33 2012.09.18. 20:38:01

Szia nekem is ez a gondom hiába csinálom aszt amit leírtál mind járta betöltési képernyő jelenik várom válaszodat szia..
süti beállítások módosítása